Multi dintre noi nu reusesc sa dam dintilor atentia pe care o merita!Atunci cand oamenii nu acorda o importanta suficienta igienei orale si sanatatii orale, acestea conduc la o stare de sanatate slaba asupra sanatatii orale, ducand la probleme cum ar fi acumularea plagii, cariile, iritarea gingivala si deteriorarea smaltului. De fapt, sanatatea orala slaba este o problema comuna la nivel mondial.

Slaba igiena orala nu este doar o problema in interiorul gurii. De fapt, aceasta este legata de probleme grave de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, nasterile premature si alte conditii majore.

Mai mult decat atat, aceasta poate afecta zambetul dvs., care este extrem de important pentru aspectul, increderea in sine, relatiile si succesul in viata.

Cand vine vorba de sanatatea orala, perierea corecta a dintilor este cea mai importanta componenta. Dar, din pacate, multi oameni nu isi perie dintii in mod corect sau pentru o durata potrivita.

Urmatoarele sunt diferite elemente ale periei de dinti pe care trebuie sa le aveti in vedere.

Durata si frecventa corespunzatoare
Trebuie sa va spalati dintii pentru aproximativ doua minute de doua ori pe zi, primul lucru dimineata si din nou inainte de a merge la culcare noaptea.

Un studiu din 2016 publicat in Stomatologia bazata pe dovezi concluzioneaza ca periajul dintilor mai putin de doua ori pe zi mareste riscul de aparitie a cariilor dentare. Acest efect este independent de prezenta fluorului in pasta de dinti.

Periuta de dinti corecta
Exista diferite tipuri si dimensiuni de periute de dinti disponibile pe piata. Trebuie sa alegeti unul care nu este prea mare sau prea mic. Ar trebui sa se potriveasca confortabil in mana si sa aiba un cap suficient de mic pentru a ajunge usor la toti dintii, in special cei din spate.

Un alt punct important este ca parul trebuie sa fie moale.

Puteti opta pentru o periuta de dinti manuala sau electrica. O periuta de dinti electrica poate fi o optiune mai buna pentru unii, deoarece multi vin cu timeri, astfel incat peria functioneaza automat pentru timpul setat.

Un studiu publicat in revista maghiara Fogorvosi Szemle din 2016 arata ca o periuta de dinti electronica ofera o putere mai buna pentru placa decat periutele de dinti manual standard.

Perii unei periute de dinti manuale se vor uza in timp, pierzand flexibilitatea si eficienta. Prin urmare, schimbati periuta de dinti la fiecare trei pana la patru luni, sau de indata ce parul incepe sa se strecoare si sa-si piarda forma.

sdac

Pasta de dinti corecta
Odata ce aveti periuta de dinti corecta, concentrarea dvs. ar trebui sa se schimbe la felul de pasta de dinti pe care ar trebui sa o utilizati.

Utilizati una cu concentratia corecta de fluor. Acesta va ajuta la indepartarea placii, precum si la intarirea smaltului dintilor. Cele mai multe paste de dinti cu sigiliul de acceptare ADA contin fluor.

Cand cumparati pasta de dinti, cautati una care contine cel putin 1.350 de parti per milion (ppm) fluorura. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie utilizata pentru copii sub varsta de 3 ani.

In afara de fluor, pasta de dinti de buna calitate poate contine ingrediente active pentru a imbunatati sensibilitatea dintilor, pentru a albi dintii sau a reduce gingivita sau acumularea de tartru.

Indiferent de ce, pasta de dinti nu trebuie inghitita, deoarece ingerarea poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

Ata dentara
Avand doar o periuta de dinti si pasta de dinti nu este suficient, deoarece folosirea atei dentare este la fel de importanta ca si periajul.

Ata dentara elimina placa, bacteriile si particulele alimentare care se prind intre dinti. Periuta dvs. de dinti nu poate ajunge in anumite zone ale dintilor dvs., dar poate fi atasata.

Un studiu din 2015 publicat in revista Health & Preventive Dentistry (Rapoarte de Sanatate Orala si Preventiva) arata ca folosirea atei dentare urmata de periaj ofera mai multe imbunatatiri semnificative din punct de vedere statistic fata de periajul urmata de folosirea atei dentare in ceea ce priveste controlul placii.

sanatate orala

Apa de gura de buna calitate
Apa de gura poate ajuta la reducerea sau controlul placii, gingivitei, respiratiei urat mirositoare si a cariilor dentare prin eliminarea bacteriilor daunatoare din gura.

Un studiu publicat in anul 2013 in cadrul Academiei de Stomatologie Generala indica faptul ca utilizarea unei clatiri a gurii ucide germenii in plus fata de periajul dintelui poate reduce semnificativ placa si gingivita, mai mult decat periajul in monoterapie.

Potrivit ADA, copiii mai tineri de 6 ani nu trebuie sa utilizeze apa de gura, decat daca sunt indrumati de un dentist.

Pasi pentru un periaj corect

Dupa ce ati ales peria de dinti, pasta de dinti, ata dentara si apa de gura, este timpul sa va perfectionati tehnica de periere a dintilor. Iata pasii de periaj adecvat.

Pasul 1. Indepartati periuta de dinti si strangeti numai o cantitate de pasta de dinti care contine o cantitate cat un bob de mazare.

Pasul 2. Asezati capul periutei dvs. de dinti pe dinti, apoi inclinati varfurile de perie la un unghi de 45 de grade fata de linia gingiilor.

Pasul 3: Periati usor suprafetele exterioare ale fiecarui dinte al liniei superioare si inferioare a dintilor, mentinand perii inclinati pe linia gingiei si deplasand periuta de dinti in miscari circulare mici. Petreceti aproximativ 12-15 secunde in fiecare loc.

Pasul 4. Utilizati aceeasi tehnica pentru a peria suprafata interioara a tuturor dintilor.

Pasul 5. Periati suprafetele de muscare ale dintilor.

Pasul 6. Curatati suprafata interioara a dintilor din fata, inclinand peria verticala si efectuand mai multe curse in sus si in jos.

Pasul 7. In sfarsit, periati-va limba. Acest lucru va ajuta la combaterea respiratiei urinare eliminand bacteriile acumulate pe suprafata limbii.

Pasul 8. Dupa periere, scuipati orice pasta de dinti in exces si clatiti-va gura si dintii cu apa curata.

Pasul 9. Curatati dintii prin alunecarea atei dintre dintii adiacenti, in masura in care va merge in zona dintre dinti si gingii pentru a disloca alimentele si placile. Clatiti din nou cu apa curata. (Flossing-ul poate fi facut si inainte de periaj, de asemenea.)

Pasul 10. In cele din urma, este timpul sa utilizati apa de gura. Puneti cateva linguri de apa de gura in jurul gurii inainte de a le scuipa.

Dupa ce ati terminat periajul dintilor, clatiti periuta de dinti cu apa timp de cateva secunde pentru a elimina orice bacterie din perie. Atunci cand nu este clatita bine, introduceti mai multe bacterii in gura dvs. la urmatoarea utilizare. Impreuna cu clatirea, pastrati periuta de dinti undeva in care se va usca usor pentru a preveni cresterea bacteriilor.

Acum ca stiti tehnica corecta de periere a dintilor, o practica mica in fiecare zi va face sa se simta ca a doua natura. De fapt, este unul dintre cele mai usoare lucruri pe care le puteti face pentru a mentine sanatatea orala generala.

Sfaturi suplimentare

  • Nu va periati prea mult dintii, deoarece va pot afecta gingiile.
  • Indiferent de ce, nu impartiti periuta de dinti cu ceilalti.
  • Nu renuntati la periajul dintilor, deoarece poate provoca respiratie urata din cauza cresterii bacteriilor.
  • Nu inghititi pasta de dinti sau apa de gura.
  • Nu utilizati niciodata scobitori pentru a elimina alimentele prinse intre dinti, deoarece va puteti deteriora gingiile, ceea ce ar putea duce la o infectie.
  • Dupa ce ati consumat sifon, vin sau sucuri acidulate, asteptati cel putin 30 de minute inainte de a va spalati dintii.
  • Dupa fiecare masa, clatiti apa in gura pentru a slabi particulele alimentelor blocate.
  • Vizitati un medic dentist cel putin o data la sase luni pentru o examinare orala corecta.