Nu ai dormit suficient noaptea trecuta.
Lipsa de odihna declanseaza doua lucruri: deficitul de energie, la care reactia noastra naturala este de a ne hrani, si pofta de mancare, in urma confuziei hormonale. Atunci cand corpurile noastre sunt drenate, nivelul de leptina produs de celulele noastre de grasime care controleaza apetitul, scade, in timp ce nivelurile de alti hormoni produsi de stomac care stimuleaza apetitul cresc. Notiunea de 8 ore de somn pe noapte este cel mai simplu lucru pe care poti face pentru a preveni mancatul in exces. Alege si substante nutritive, energizante naturale din alimente ca fructe proaspete, glucide complexe si proteine slabe pe timpul zilei pentru a ajuta organismul se simta multumit.

Luati medicamente care provoaca foame ca un efect secundar.
Daca v-ati simtit infometate ultima data cand ati luat un antibiotic pentru a imblanzi o reactie alergica, inflamatii articulare, acnee sau o raceala rea, medicamentul poate fi de vina. Medicamentele care contin steroizi usori, cum ar fi un corticosteroid, apare o senzatie de foame mare. Daca ati mancat deja o masa normala ca dimensiune, ignorati foamea de dupa. In schimb, incercati sa consumati guma de mestecat, sorbiti cafea calda sau spalat-vai pe dinti. Daca sunteti in tratament cu steroizi pe termen lung, consultati un dietetician pentru a concepe un plan de alimentatie, care va ajuta sa va simtiti mai multumite pe parcursul tratamentului.

Ti-e sete sau esti deshidratata.
Simptomele de deshidratare (somnolenta, reducerea de energie) imita foarte mult pe cele ale foamei excesive, care te pot face sa crezi ca ai nevoie de hrana pentru a creste nivelul de energie. Cand ti-e sete, gura ta devine uscata, un simptom pe care mancarea il va scuti temporar. Se sugereaza consumul unui  pahar de apa sau o cana de ceai de plante inainte de a manca si asteptarea reglarii corpului in legatura cu mancarea – 10 minute.Acest lucru ar putea salva sute de calorii.

Este “ora mesei.”
Avem tendinta de a manca pe pilot automat. Data viitoare cand stai jos sa mananci, intreaba-te: mi-e cu adevarat foame? In cazul in care raspunsul este “nu”, mananca o portie mai mica.

Tocmai ai facut sport.
Suntem conditionati sa ne hranim dupa exercitii. Si dupa o sesiune de exercitiu deosebit de intens, avem tendinta sa mancam imediat. Dar asta nu inseamna ca corpul tau are nevoie de calorii in plus. Inseamna ca organismul are nevoie de un anumit tip de hrana. Opteaza pentru carnea de pui sau alte tipuri de carne macra (proteine va umple muschii) si orez brun sau alte cereale integrale (glucidele complexe dureaza pana se absorb) pentru a ajuta organismul dumneavoastra sa recupereze mai repede si sa combata foamea mai mult.