Maseaua de minte este al treilea molar de sus si de jos, localizata in spate in cavitatea bucala. Dupa cum spune si numele, apare de obicei intre 17 si 21 de ani. Maselele de minte nu creeaza probleme si nu trebuie scoase, dar daca au probleme, trebuie sa le scoti.

Cauze ale problemelor cu maseaua de minte: se pot crapa partial prin gingii si mancarea poate ramane in gingie, ceea ce duce la infectia gingivala; pot creste stramb, in directia gresita; in cazul maxilarelor mici, maselele de minte uneori nu pot trece prin gingii.

Simptome: durerea aproape de zona de impact; senzatii dureroase; creste intr-un unghi gresit, ciudat, deranjandu-ti limba, obrazul etc; impinge dintii din jur; infectii gingivale; umflaturi. Se recomanda vizita la stomatolog cat mai curand, pentru o radiografie.

Tratament: cel mai sigur tratament, unic si comun de altfel, este extractia maselei de minte. Acest procedeu este mai usor la pacientii tineri, in jur de 20 de ani, cand radicinile nu sunt complet dezvoltate.

Dupa extractia dintelui, poti lua calmante de durere mai slabe, iar pentru cateva zile, ramai la o dieta pe baza de lichide mai mult. Poti cere sfatul medicului, bineinteles.