Fiind atribuite inca din antichitate sanatatii creierului din pricina formei pe care o au, nucile s-au dovedit a contine nutrienti esentiali pentru sanatatea sistemului nervos, dar si pentru buna functionare a intregului organism.
Beneficiile nucilor asupra sanatatii sunt nenumarate, gratie continutului bogat in vitamine si minerale, grasimi bune, proteine, fibre si polifenoli.
Nucile contin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine. De aceea ele raman un aliment de baza in cadrul unei diete sanatoase.
Nucile contin vitamina A, cunoscuta si sub numele de retinol, este esentiala pentru frumusetea pielii, dar totodata intervine si in sanatatea ochilor, a mucoaselor, vitamina A avand si efecte anticancerigene, vitamine din complexul B: vitamina B2, B6, B12, acid folic, vitamina D vegetala.
Constituie o bogata sursa de minerale, ca mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu. Cuprul este un co-factor vital pentru multe enzime incluzand cytochrome c-oxidase si superoxide dismutase (alte minerale ce functioneaza ca si co-factor sunt manganul si zincul).
Calitatile nucilor verzi sunt in coaja. Acest invelis protector bogat in iod trateaza problemele la nivelul stomacului, precum infectiile intestinale acute, gastrita etc.
Potrivit cercetorilor americani, substantele active prezente in miezul de nuca au efecte pozitive in tratarea afectiunilor neurologice.
Nucile contin grasimi sanatoase care ne protejeaza de bolile cardiovasculare. Nutritionistii chiar recomanda nucile in curele de slabire, deoarece ele dau repede o stare de satietate, anuland orice tentatie de a da iama la frigider.