Psihologia culorii este un domeniu de studiu relativ recent, cercetarea sa isi propune sa afle implicatiile fiecarei nuante in mintea noastra si a proceselor mentale corespunzatoare. In ciuda faptului ca nu exista o anumita stiinta despre acest domeniu de studiu, au aparut recent teorii care afirma existenta unui efect psihologic al culorilor in procesul decizional si in personalitatea fiecarui individ.

Intelesul culorilor in psihologie

Pentru a intelege modul in care functioneaza psihologia culorilor in personalitate, este foarte important sa stim cum ne afecteaza culorile, in acest fel, vom intelege mai bine ce tip de personalitate avem in functie de culoarea care ne place cel mai mult.

Culori calme
Tonurile reci precum albastru, verde deschis si chiar alb sunt culori care transmit liniste, calm si bunastare emotionala. O persoana care prefera sa foloseasca aceste tonuri poate fi cea care, in viata sa de zi cu zi, este linistita, ordonata si rabdatoare.

Tonuri calde
Unele culori mai stridente, cum ar fi rosu, portocaliu sau galben sunt legate de senzatii mai interesante, cu pasiune, energie si bucurie. Din acelasi motiv, o persoana care se bucura sa foloseasca aceste culori in zi cu zi va avea cu siguranta un tip de personalitate mai extrovertit, agitat si mai vesel.

Culori mute
Pe de alta parte, exista culori silentioase care transmit tristete si chiar nostalgie. Acele tonuri mai apropiate de negru, maro sau gri sunt legate de personalitati triste, predispuse la depresie si la traiul blocat in lumea lor interioara.

Acesta este un scurt rezumat, daca doriti sa aflati mai multe despre sensul culorilor in psihologie, va recomandam sa cititi acest articol: modul in care culorile afecteaza starea de spirit . Trebuie mentionat ca fiecare persoana este unica, preferand o culoare sau alta nu ne determina complet personalitatea. Cu toate acestea, ne poate ajuta sa ne intelegem un pic mai mult pe noi insine.

Conform acestei teorii interesante, toata lumea ar putea fi separata in functie de stilurile lor de conducere si de strategiile de coping. Fiecare dintre aceste patru culori este legata de un mod diferit de a vedea lumea, de a descoperi cu care te identifici cel mai mult!

Rosu
Personalitatea rosului este legata de indivizi care cauta realitatea si sinceritatea mai presus de toate, sunt persoane directe, realiste, neinfricate si destul de meticuloase. Ceea ce vedeti este ceea ce este disponibil. De obicei, externalizeaza tot ceea ce simt si toate planurile pe care vor sa le faca. Nu au incredere in ceea ce nu pot vedea si, de obicei, nu cred in ceea ce nu este demonstrabil cu siguranta.

Portocaliu
Persoanele cu acest tip de personalitate sunt amabile, distractive si generoase. Acestea tind sa fie atenti ca nevoile altora sa fie acoperite si sa aiba o capacitate enorma de a asculta si de a intelege problemele altora.

Galben
Visionari, cu spirit de conducere si motivati sa isi indeplineasca visele. Personalitatea care corespunde galbenului conform teoriei lui Carol Ritberger este legata de abilitati sociale bune si o capacitate inalta de rezolutie. Increderea in sine, motivatia si stima de sine sunt caracteristici ale acestor oameni.

Verde
Daca vreun cuvant poate defini acesti oameni, este intuitie. Indivizii care se definesc sub acest spectru de personalitate se caracterizeaza prin a fi optimisti, liberi si empatici. Sunt oameni capabili sa-i motiveze pe ceilalti si cauta constant cunoasterea de sine pentru a continua imbunatatirea zi de zi ca oameni.

Albastru
Cu siguranta albastrul este culoarea preferata, nu? Este un ton care tinde sa inspire echilibru si pace interioara. Acesta este motivul pentru care este de preferat, alaturi de alb si verde deschis, pentru spatiul de lucru. In plus, este de asemenea o culoare aleasa de obicei pentru imbracaminte. Pe https://foxi.ro/articol/culoarea-anului gasesti mai multe informatii despre albastru, culoarea anului.

Maro
Este o culoare aleasa in mod normal, impreuna cu negru, albastru sau albastru inchis, pentru imbracaminte. In concluzie, culorile pot avea legatura cu caracteristicile personale ale fiecarei persoane, dar se pare ca contextul in care sunt folosite joaca un rol important.

Alb
Asociem culoarea alba cu puritate, inocenta, pace si, de asemenea, curatenie. Este o culoare care transmite calmul. Este aseptic, facandu-i culoarea predominanta in spitale sau laboratoare. Albul este o culoare impartiala, deci albul este perceput ca fiind neutru si curat. Dar, in unele ocazii, poate crea anxietate; de exemplu, intr-o situatie de examen, expresia tipica de „a merge in gol”.

Roz
Conform psihologiei culorii, rozul reprezinta dulceata, delicatetea, feminitatea, iluzia, erotismul … Exista multe persoane care adora aceasta culoare si cumpara tot ceea ce vad cu acest ton, cu toate acestea, exista multe altele care o detesta.

Violet
Este asociat cu misteriosul, cu intelepciunea, luxul si succesul, dar il asociem si cu religia si spiritualitatea.
Conform psihologiei culorilor, persoanele care prefera violetul sunt ordonate, spirituale si foarte sensibile, desi prefera sa nu-si arate sentimentele. Ei reflecta foarte bine inainte de a spune ceea ce cred ei.

Negru
Exista o dezbatere cu negrul si, de asemenea, cu albul, despre daca sunt sau nu culori. Negrul este clar asociat cu doliu in cultura noastra, precum si cu noaptea, moartea, puterea si misterul. O asociem si cu ghinion, toata lumea fuge de pisici negre si nimeni nu vrea sa aiba o zi de aceasta culoare. Desigur, negrul este si o culoare care este de obicei aleasa pentru imbracaminte, daca dorim sa transmitem eleganta si sobrietate.