Stiai ca ciupercile sunt niste fructe cu mii de specii, diferite in marime, forma, textura si culoare? Cele mai populare, cele comestibile, se folosesc fie ca hrana, fie cu beneficii medicale. In Antichitate, ciupercile erau consumate de faraoni si nimeni altcineva nu avea voie  sa le atinga.

Informatii nutritionale ale ciupercilor comestibile. Sunt bogate in vitamina B precum riboflavina si acidul pantotenic, bogate in fibre si proteine si grasimi „bune”. De  asemenea, sunt slabe in carbohidrati, calorii sau sare. Unele specii, precum ciupercile albe, crimini sunt bogate in potasiu. Ciupercile albe sunt o sursa buna de vitamina D, insa daca sunt expuse la soare pentru 5 minute dupa ce au fost culeste, o portie poate contine pana la 870% din portia zilnica de vitamina D! Polifenolii din ciuperci sunt principalii antioxidantii, dar si ergothioneina (cu proprietati anti-cancer) e cel mai bun antioxidant din ciuperci.

Ciupercile – salveaza viata.

Cancerul la san – un studiu a aratat ca din 7 extracte vegetale testate, cel al ciupercii albe este cel mai bun in oprirea enzimei asociate cancerului la san.

Cancerul de prostata – ciuperca alba opreste cresterea celulelor canceroase si scade marimea tumorilor in studiile vitro.

Intarirea sistemului imunitar – ciupercile contin substante care ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa distruga celulele responsabile de boli.

Migrenele – un extract al ciupercilor psihedelice este intens studiat in cazul migrenelor si al tulburarii obsesiv-compulsive.

Ciupercile, in afara de faptul ca sunt delicioase atat ca garnitura, cat si ca fel principal, nu sunt scumpe si sunt o sursa nutritiva excelenta care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si sa o imbunatatim.