Potrivit studiilor numeroase in domeniu, combinarea fumatului cu pilulele contraceptive este extrem de periculoasa pentru femei. Este aproape o obligatoriu sa renunti la fumat daca te decizi sa iei anticonceptionale. Iata cateva riscuri:

Este un pericol pentru inima
Inima sufera cel mai mult daca fumezi in timp ce iei anticonceptionale. Aceasta combinatie creste considerabil riscul unui atac de inima. Cu cat fumezi mai mult, cu atat imbatranesti mai mult si cu atat mai mult risti sa suferi de o boala cardiaca. Riscurile cresc o data cu varsta, daca ai peste 35 de ani. Plasturii si gumele cu nicotina contin o cantitate foarte mica de nicotina, dar tot iti pot face rau, mai ales daca suferi de hipertensiune arteriala, diabet sau obezitate. De asemenea, odata cu varsta cresc alarmant si riscurile producerii de cheaguri de sange si hipertensiune arteriala.

Reactiile adverse se intensifica
Femeile care fumeaza si iau pilule contraceptive sunt predispuse mai mult reactiilor adverse ale anticonceptionalelor: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei, infectii vaginale, greata, voma, migrene, modificari ale starii psihice.

Capacitatea de a deveni mama este diminuata
Fertilitatea este un alt aspect influentat de combinatia tutun-pilule. Daca renunti la contraceptie cu scopul de a ramane insarcinata, s-ar putea sa intampini greutati, iar daca reusesti sa concepi, este foarte posibil ca sarcina sa fie una cu probleme. In plus, fumatul poate afecta si fatul: un avort spontan sau chiar moartea acestuia in uter. Unele studii au aratat ca bebelusii cu mame fumatoare au cu 25% mai multe sanse sa moara imediat dupa nastere.

Probleme biliare, hepatice si oftalmologice
Pe langa problemele de natura cardiovasculara, fumatul in combinatie cu administrarea de pilule contraceptive sporeste riscul aparitiei unor afectiuni ale veziculei biliare, al unor probleme hepatice si de vedere.

Gandeste-te mai bine cand alegi sa iei pilule anticonceptionale si renunta la fumat!