Broccoli este o leguma ce face parte din aceeasi familie cu varza si conopida.
Broccoli contine glucosinolat, fitochimicale care se tranforma in compusi numiti izotiocianati (cum ar fi sulforafan). De asemenea, acesta contine carotide, luteina – o excelenta sursa de vitamina K, C si A, folati, fibre, fosfor, potasiu, magneziu si vitamina B6 si E.
Un studiu ale carui rezultate au fost publicate saptamana trecuta de Universitatea Leicester sugereaza ca legumele din familia cruciferelor, precum brocoli, spanac si varza, bogate in antioxidanti si magneziu, consumate zilnic, micsoreaza riscul de diabet cu 14%, dupa cum se mentioneaza in British Medical Journal.
Cura cu broccoli
Incepeti bagand broccoli in apa rece, circa zece minute. Scurgeti apa, apoi indepartati frunzele. Puneti la fiert circa 250 ml de apa (sa acopere fundul cratitei) si fierbeti broccoli timp de zece minute (pana se inmoaie). Stropiti apoi legumele cu lamaie (puteti pune si parmezan daca vreti), marar verde sau uscat, dupa anotimp. Broccoli e bogat in vitamina A, potasiu si calciu. Cura se tine minimum cinci zile, in care se mananca exclusiv broccoli. Se pot pierde 4,5 – 5 kg, iar cu perseverenta, intr-o luna, chiar 9-10 kg. Toate acestea fara ca tenul sa sufere, fara a avea ameteli, datorita calciului si potasiului pe care le contine.