Cunoscuta de peste 2000 de ani, telina (Apium graveolens) e o planta pretioasa: de la ea se foloseste totul: frunze, flori, seminte, radacina. In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului si a mintii cum este telina.

In zilele noastre telina se foloseste foarte mult in arta culinara, fiind totodata un excelent remediu pentru profilaxia si tratamentul bolilor datorita continutului in vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu). Telina este o planta depurativa, fiind utila in curatarea si dezintoxicarea organismului: 100-150 ml suc de telina zilnic in cure de 15-20 de zile este un excelent depurativ de primavara care accentueaza foarte mult procesele de eliminare a substantelor toxice din corp.

Dieta cu telina – Salata de primavara cu telina

Ingrediente:

2 teline
2 linguri ulei masline
1 lamaie
1 lingura mustar
1 catel de usturoi
10 nuci
1 sfecla rosie
patrunjel verde
sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Se curata telina de coaja, se da prin razatoarea mica si se amesteca repede cu zeama de lamaie pentru a nu se innegri;

Se curata nucile de coaja, se pastreaza cateva jumatati de miez pentru ornat, iar restul se trec prin masina de tocat si se amesteca cu uleiul, treptat, ca la maioneza;

Se adauga mustarul, usturoiul pisat, sare si piper, apoi se amesteca totul cu telina rasa;

Se adauga la sfarsit telina coapta in prealabil si taiata cubulete nu foarte mici;

Se pune totul intr-o salatiera si se presara cu patrunjel verde tocat fin, se serveste ornata cu jumatati de miez de nuca.