Studiile indica faptul că fiinţele umane vin pe lume cu sute de gene si hormoni asociate care reglementeaza ecuaţia de energie-echilibru. Calorii consumate de noi, pe de o parte şi caloriile arse, prin activitatea fizică şi caloriile necesare pentru a menţine corpul sănătos pe de altă parte. Orice ramasita se transformă în grăsime corporală.

Dietele sarace in carbohidrati sunt bazate pe principiul ca o dieta saraca in carbohidrati conduce la scaderea productiei de insulina a organismului, ducand la consumul de grasime ca sursă de energie.

Există mai multe versiuni diferite ale dietei scăzute in carbohidrati, cum ar fi Dr. Atkins Dieta New Revolution, proteine alimentare, Neanderthin. Toate acestea, însă, au un lucru în comun – o reducere foarte stricta a consumului de carbohidrati.

Cele mai multe diete sarace in carbohidrati se inlocuiesc cu cu grăsimi şi proteine. Deşi dietele variază în recomandările lor, ca regulă generală, o dieta iete sarace in carbohidrati este sinonima cu o dieta bogata in proteine, grasimi moderate.

Carbohidratii ar trebui sa constituie mai puţin de 10 la sută, iar în unele cazuri, mai puţin de 5 la sută din aportul zilnic de calorii.

O inlaturare a carbohidratilor din dieta, si un aport de presiune crescut, constituie Dieta Saraca in Carbohidrati. Se taie alimente cum ar fi paste, paine, orez şi alcool, dar si cantitati nelimitate de carne, brânza şi untul se pot consuma.