Ca denimul este o tesatura versatila si universala este un lucru pe care il stie toata lumea si ca pentru multi blugi albastri buni sunt si tovarasii perfecti de calatorie si aventura. Dar ce stii despre adevarata istorie a denimului?

Unii spun ca aceasta tesatura isi are originile in orasul Nimes -France- in secolul al XVII-lea. La vremea respectiva, era folosit pentru fabricarea de prelate, copertine si chiar panze pentru barci, deoarece rezistenta si durabilitatea sa erau aliatii pentru a combate ploaia, vantul si furtuna.

Cuvantul „denim” provine din tesatura „serge de Nimes” facuta in Franta, orasul Nimes, de unde provine. A fost folosit in America de la sfarsitul secolului 18, albastru colorat cu vopsea indigo pentru a realiza „blugi” albastri, un tip de pantaloni de bumbac. Jeansii provin de la „Genes” – un nume dat de francezi la Genova si de oamenii din Genova unde au fost facuti pantalonii de bumbac. In anii 1800, pe vremea Rush Gold, minerii americani aveau nevoie de haine rezistente, care sa dureze mai mult si sa nu se rupa usor. Levi Strauss, un om de afaceri, si Jacob Davis, un croitor, le-au furnizat minerilor pantaloni din denim care au fost confectionati dintr-un material rezistent si intariti cu nituri in locurile in care pantalonii aveau tendinta sa sfasie, care dureaza viata lunga a pantalonilor. Acest lucru a marcat inceputul legendei blugilor si brandul Levi Strauss are inca un succes de astazi.

Mai tarziu, la mijlocul secolului al XIX-lea in Statele Unite, Levi Strauss a deschis un magazin pentru articole pentru mineri, unde a vandut pantaloni din aceeasi tesatura folosita in copertine si panza, pe care el le-a proiectat el insusi. Astfel, Levi importa denim din Franta in Statele Unite si incepe sa popularizeze proprietatile acestei tesaturi, care castiga tot mai multi adepti.

In acest fel, Levi incepe sa perfectioneze produsul intarind cusaturile si buzunarele cu nituri, iar inca din secolul XX, denim a inceput sa fie folosit pentru confectionarea de imbracaminte pentru soldati si soldati, ceea ce face ca tesatura sa revina, deja evoluata , spre vechiul continent.

La mijlocul acelui secol, istoria denimului continua si aceasta tesatura iese in evidenta in randul tinerilor ca simbol al rebeliunii, stabilindu-se ca tesatura universala care este astazi, cand vedete mondiale precum Elvis Presley sau James Dean au inceput sa poarte binecunoscutul albastru blugi .

Denim a fost folosit pentru prima data pentru hainele purtate de lucratori datorita durabilitatii sale ridicate. Apoi a devenit foarte popular in anii 1930 cand Hollywood-ul a inceput sa faca filme cowboy in care actorii purtau blugi. Odata cu inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, productia de blugi scade, dar lumea intalneste denim atunci cand soldatii americani au inceput sa le poarte atunci cand erau in concediu. Cand razboiul s-a incheiat, alte companii care au facut denim au inceput sa apara ca Wrangler si Lee.

Tinerii au inceput sa poarte denim in anii ’50, un mijloc de rebeliune. Aceasta moda a fost inspirata si de la Hollywood cu Marlon Brando cu filmul sau din 1953 „The Wild One”, precum si filmul lui James Dean „Rebel fara o cauza” din 1955. Unele locuri publice precum scoli si teatre au interzis blugii din cauza a ceea ce simbolizau. Denimul a trecut de la contracultura la moda in anii 1960 si 1970, cand producatorii au inceput sa realizeze diferite stiluri de blugi.

Denimul original a fost vopsit cu colorant din planta Indigofera tinctoria. Denim modern este vopsit cu indigo sintetic. Denimul este adesea vopsit indigo si uscat de mai multe ori pentru a obtine o culoare mai puternica, care nu se va estompa rapid. Dupa ce denim este transformat in imbracaminte, se spala cel mai adesea pentru a-l  face mai moale si pentru a reduce sau elimina contractia. Denim care nu este spalat se numeste denim uscat sau brut. Denim se estompeaza in timp si capata un aspect uzat, care este deseori dorit ca detaliu vestimentar.Denim care nu este realizat din bumbac pur, dar are si o componenta elastica (cel mai adesea elastan) este denim intinzator.