Pielea este compusa din mai multe straturi şi ţesuturi, şi fiecare dintre ele are nevoie de anumite cerinţe în funcţie de vârstă.

Prima cerinţă pentru toate celulele şi ţesuturile este energia, iar acesta este furnizata de zaharuri din miere şi fructe, trigliceride prezente în lapte şi ulei de cocos.

Anumite vitamine joacă un rol esenţial în sănătatea şi integritatea pielii, cum ar fi vitamina A, care actioneaza ca un hormon aupra celulelelor pielii, vitamine din complexul B, care este necesar pentru toate procesele metabolice în cazul în care celulele sunt active, iar vitamina E acţionează – în măsura în care ştim anti-oxidant, pentru a ne proteja împotriva efectelor nocive ale oxidantilor.

O componenta importanta a membranelor celulare este lecitina (fosfolipide) prezente în gălbenuş de ou şi uleiuri vegetale.

Acizi de fructe (alfa hidroxi acizi), cerinţă apare cu vârsta, atunci când stratul superficial de celule moarte este necesar să fie indepartat mai rapid, iar acest lucru se face prin acizi de fructe, atunci când reduce viscozitatea a materialului care deţine celulele moarte keratinizat pe suprafaţa pielii.

Există unele fitochimicale (prezent în plante), care au efecte specifice asupra enzimelor din celulele pielii, şi vor fi discutate separat.

Ai ghicit, cele mai bune masti sunt cele care aprovizioneaza pielea cu energie, vitamine.