Ai patit sa vorbesti cu o prietena si inainte sa iti dai seama, spui ceva nepoliticos sau foarte stupid? Prietena probabil spune ca nu e nici o problema, dar poti vedea ca e nervoasa si te simti prost. Ce poti face? Noi inevitabil jignim oamenii si acest lucru creeaza o bariera. Scuzele sincere ridica bariera.
De ce e atat de greu sa ii ceri scuze? Nu este vorba de tine. Unii considera ca este vorba de mandrie, un semn al slabiciunii. Dar scuzele sunt vindecatoare, dau persoanei sansa de a uita si de a lega relatia.
Ce sa spui? Cele mai importante lucruri sunt intentia si atitudinea. Daca scuzele nu sunt sincere, vor fi degeaba. Trei puncte esentiale trebuie respectate cand ii ceri iertare.
1. Recunoaste relatia ta cu persoana respectiva. Puterea prieteniei dintre voi va reda si puterea scuzelor. Intre prieteni, de obicei, este tentant sa crezi ca iti permiti sa treci peste situatie, dar ar trebui sa o tratezi cu seriozitatea oricarui alt tip de scuza.
2. Exprima-ti regretul. Cand spui ca iti pare rau, arata compasiune si empatie. Stii ca actiunea ta a ranit pe cineva, asa ca fii responsabila si arata-i ca stii ca a fost vina ta. Si nu da vina pe altcineva. Nu folosi cuvantul „dar” si nu intra in defensiva.
3. Gaseste un remediu. Inlocuieste ce s-a pierdut sau ce s-a rupt si gaseste alta cale de a te revansa, conteaza mult.
Ce se intampla dupa? Dupa ce ii ceri scuze, fii rabdatoare cu raspunsul. Sigur, ar fi mai usor daca iti accepta scuzele imediat. Nu pune presiune pe altii, ar putea irita mai mult. Daca persoana nu iti accepta scuzele imediat, incearca altfel. Tine minte ca si o scrisoare ajuta, ajuta persoana respectiva sa analizeze. Poate ca refuza la inceput, dar in timp, sigur te va ierta.