spanac sanatate

Spanacul este magazin pentru mai multe fito – nutrienti , care au proprietăți de promovare a sănătății și prevenire a bolilor.

Foarte scăzut în calorii și grăsimi ( 100 g de frunze de prime oferi doar 23 de calorii ) . Acesta conține o sumă bună de fibre alimentare solubile ; nu e de mirare ca spanacul verde este unul dintre cele mai bune surse de legume recomandate în controlul colesterolului și programele de reducere de greutate !

100 g de frunze de spanac conțin aproximativ 25 % din aportul zilnic de fier; una dintre cele mai bogate din legume cu frunze verzi . Fierul este un oligoelement important cerut de organism pentru producerea de celule roșii din sânge și ca un co-factor pentru enzima de oxidare – reducere , citocrom – oxidaza în timpulmetabolismului celular .

Frunzele proaspete sunt o sursă bogată de mai multe vitamine antioxidante vitale, cum ar fi vitamina A , vitamina C , flavonoide și antioxidanți fenolici poli , cum ar fi luteina , Zea – xanthin și beta – caroten . Împreună, acesti compuși ajuta ca necrofagi de protecție împotriva radicalilor de oxigen derivati liberi și specii reactive de oxigen ( ROS) , care joacă un rol de vindecare în procesele de îmbătrânire și diverse boli.

Zea – xanthinul , un carotenoid nutrițional important, este absorbit în mod selectiv in macula lutea retinei în ochi în care este gandit pentru a oferi funcții de lumina – filtrare antioxidante și de protecție . Astfel, ajută la protejarea de ” maculara legata de varsta legate de boala maculare ” ( ARMD ) , în special la vârstnici .

În plus , vitamina A este necesara pentru mentinerea membranelor mucoase sănătoase și piele și este esențială pentru o vedere normală. Consumul de legume si fructe naturale bogate in vitamina A si flavonoide , de asemenea, cunoscute pentru a proteja organismul de cancer la plamani si cavitatea orala .

Frunzele de spanac sunt o excelenta sursa de vitamina K. 100 g de verdeață proaspătă oferă 402 % din cerințele de zi cu zi de vitamina – K . Vitamina K joaca un rol vital în consolidarea masei osoase prin promovarea osteotrophic activitate ( clădire os ) în os . In plus , de asemenea, a stabilit rol la pacienții cu boala Alzheimer , prin limitarea leziuni neuronale încreier.

Aceasta leguma cu frunze verzi contine , de asemenea, cantitati mari de multe vitamine din complexul B , cum ar fi vitamina B6 ( piridoxina ) , tiamina ( vitamina B – 1, riboflavina , folati si niacina . Folatii ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născui.

100 g de spanac proaspăt are 47 % din nivelurile zilnice recomandate de vitamina C.  Vitamina C este un antioxidant puternic , care ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor de oxigen liberi .

Frunzele sale conțin , de asemenea, o cantitate mare de minerale precum potasiu , mangan , magneziu , cupru și zinc . Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului care ajuta la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale . Manganul și cupru sunt utilizate de către organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta , superoxid dismutaza . Cuprul este necesar pentru producerea de celule roșii din sânge . Zincul este un co- factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea , producerea spermei , digestia si sinteza acidului nucleic.