sparanghel beneficii

Sparanghelul este considerat a fi unul dintre delicatesele lumii vegetale. Legumele de primavara sunt bine cunoscute pentru gustul său unic și puternic. Sulitele cărnoase, verzi ale sparanghelului sunt atât de suculente și sănătoase incat a fost considerată o delicatesă din cele mai vechi timpuri. 

Sparanghelul este încărcat cu vitamine și minerale și este, de asemenea, un diuretic. Vitaminele si mineralele din sparanghel este o sursă excelentă de vitamina B6, calciu, zinc și magneziu.

Leguma conține, de asemenea, niveluri relative ridicate de beta-caroten, vitamina C, vitamina E, vitamina K, tiamina, riboflavina, rutin, niacină, acid folic, fier, fosfor, cupru, potasiu, seleniu si mangan.

Fibre dietetice – sparanghelul este foarte bogat în fibre alimentare. O portie de o sută de grame de sparanghel contine aproximativ 2,1 grame de fibre dietetice. Sparanghelul contine aproape jumatate din aportul zilnic recomandat de acid folic al unei persoane. Acidul folic ajuta la prevenirea defectelor la copii.

Sparanghelul este contine minerale, în special cupru și fier. In plus, el are cantități mici de alte minerale și electroliți cum ar fi calciu, potasiu, mangan și fosfor . Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului care ajuta la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor de sodiu. Manganul este folosit de corp ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Cuprul este necesar pentru producerea de celule roșii din sânge. Fierul este necesar pentru respirația celulară și formarea de celule rosii din sange.

Sparanghelul proaspat este o buna sursa de anti-oxidanti, cum ar fi luteina, zea-xanthin, caroteni, și cripto-xanthins.  Împreună, aceste flavonoide ajuta la eliminarea radicalilor liberi oxidanti din organism protejeaza de un posibil cancer, boli neuro-degenerative, și infecții virale. Puterea lui totală antioxidanta, măsurată în termeni de capacitate de absorbtie a radicalilor de oxigen (valoare ORAC), este de 2,150 mol TE/100 g.