Este normal ca programa școlară să se updateze odată cu vremurile. Undeva în lume se întâmplă chestia asta cu siguranță. Și chiar dacă materia rămâne aceeași, abordarea din când în când se poate schimba, având în vedere că tipul de înțelegere al studenților s-a modificat. Ei bine, unele universități din SUA au înțeles această nevoie și au introdus cursuri cu nume și materie cât se poate de atractive. Dar haideți să nu o mai lungim, iată care sunt cele mai ciudate și interesante cursuri de la universitățile din SUA. harry poter

1.Regtul Unit: Spre Hagwarts, Harry: Un studiu intensiv despre Harry Potter și drumul său prin Insulele Britanice” – Universitatea din Michigan, departamentul de engleză

În timpul cursului studenții citesc seria Harry Potter și călătoresc în Marea Britanie 10 zile pentru a vizita locurile istorice care au inspirat-o pe autoare sau au apărut în filme. Printre aceste locații se numără Castelul Edinburgh, Biblioteca Bodleian sau Biseria lui Hristos de la Universitatea Oxford și Turnul Ceasului din Londa.

2.Pierdutul timpului pe internet, Universitatea Pennsylvania, departamentul de engleză

Nu există manuale, doar laptopuri și conexiune WiFi. Studenții care studiază scrierea creativă pot interacționa via rețelelor sociale, camere de chat și aplicații de genul watsup. Profesoara care coordonează cursul a declarat pentru New York Times: „Noi citim și scriem mai mult decât o generație anterioră, dar citim și scriem diferit – citim pe diaginală, rezumăm, ne uităm, punem semne de carte,  găsim frazele esențiale, dăm mai departe, vorbim pe twitter, facem reblogging, înțelegem limbajul spam – lucruri care nu sunt încă considerate literatură.”.

3.#SelfieClass (Curs de Selfie), Universitatea din California de Sud, departamentul de literatură

Numele formal al acestui curs este „Scriere 150: Scriere și gândire rațională: identitate și diversitate”. O temă dată i-a întrebat pe studenți cum selfiurile măresc sau minimalizează identitatea fiecăruia. youtube

4.Învățând de la Youtube, Colegiul Pitzer din Claremont, departamentul de studii media

Cursul a avut debutul în 2007 și a fost creat pentru a descoperi ce ne poate învăța Youtube-ul. Studenții se uită la video-uri, postează comentarii și sunt încurajați să posteze propriile clipuri. Profesoara Alexandra Juhasz a descris site-ul de video-sharing ca fiind televiziune postmodernă și nimic din arhitectura sa și din propritate nu subminează fundamentele integrității academice.

5.Politizând-o pe Beyonce, Universitatea de stat din New Jersey, departamentul de studii de gen

Cursul încearcă să o poziționeze pe Beyonce ca fiind o figură progresivă și feministă, analizându-i cântecele și videoclipurile în timp ce se vorbește despre istoria feministă de culoare și de problemele pe care le-au avut femeile de culoare în SUA de-a lungul timpului. De asemenea, se încercă să se răspundă la întrebarea „Poate muzica lui Beyonce să fie văzută ca un model pentru schimbarea socială?”.

6.Sociologia lui Miley Cyrus, Colegiul Skidmore, departamentul de sociologie

Copilul star transformat în divă pop a fost folosită pentru a studia modul în care interacționează rasa, clasa și genul și de asemenea, discută dintr-o perspectivă sociologică și feministă „problema” Miley Cyrus. Având în vedere că impactul divei pop asupra societății deja a fost documentat, chiar în câteva cazuri, există o bază pentru acest curs. În plus, nu pute nega că actrițele Disney cresc odată cu noua generație și îi pot influența pe cei mici foarte mult.

Ei bine, cam acestea sunt cele mai interesante cursuri de peste ocean. Majoritatea au un nume pompos pentru o materie mai puțin atractivă. Însă eu, personal, aș vrea să iau parte la un astfel de curs.