Gălbenelele reprezintă poate planta cea mai folositoare în tratamentul multor afecţiuni şi boli.

Aceasta, întrucât încă din Evul Mediu, florile acestea galben-portocalii aduceau alinare în bolile cele mai grele. în latină i se spune Calendula officinalis, popular are foarte multe denumiri.

Există două feluri de gălbenele: una cultivată în grădini, în straturi şi alta puţin sălbăticită prin seminţele purtate de vânt, lângă zidurile de ruine din localităţi, lângă poteci, în grădini de lângă blocurile din marile oraşe si în cimitire. Gălbenelele cresc practic în toată Europa.

Beneficiile ceaiului de galbenele:

– simuleaza producerea colagenului;
– spalarea cu ceai de galbenele ajuta la tratarea conjuctivitei;
– detoxifierea dupa o interventie chirurgicala;
– regleaza ciclul menstrual
– are efect antiinflamator si antibacterian;
– este imunostimulant in special datorita prezentei polizaharidelor complexe;
– ceaiul poate ajuta la limitarea efectelor bacteriilor asociate gastritelor si ulcerului peptic.
-pastrat la rece poate fi utilizat pentru a calma pielea iritata prin aplicarea de comprese pe pielea inflamata, ca de exemplu in cazul hemoroizilor, acneei, a intepaturilor de insecte sau a arsurilor solare.
– in ameliorarea inflamatiilor gurii si a infectiilor in gat se recomada gargara cu ceaiul de galbenele;
– ajuta la tratarea infectiilor urechilor;
-calmeaza durerile menstruale;

Ceaiul este, de asemenea, un bun remediu pentru infectii urinare.