Ouale rosii traditionale sunt cele care nu ne fac rau, care nu au coloranti artificiali, ci coloranti naturali, cum foloseau stra-strabunicile noastre. Traditia spune ca ouale se vopsesc în Joia Mare, de preferinta în culoarea rosie, dar se poate opta si pentru alte nuante, precum albastru, galben sau verde.
Vopsirea oualor de Paste este un adevarat ritual. Pentru a avea oua rosii perfecte, trebuie mai intai sa tii cont de cateva reguli de pregatire a acestora, inainte de a incepe procesul de vopsire. Iata cateva trucuri simple, care te vor ajuta sa ai cele mai frumoase oua de Paste:
Ouale albe sunt cele care se coloreaza cel mai bine. Pentru a obtine o culoare intensa, se recomanda lasarea oualor in vopsea pe durata noptii.
Degresarea este obligatorie. Daca nu stiai inca, atunci este momentul sa afli ca ouale sunt acoperite de un strat extrem de subtire de grasime, care fie impiedica vopseaua sa se ataseze de ou, fie lasa pete inestetice pe oul vopsit. Spala-le cu apa calduta si sapun inainte de a le pune la fiert.
Se adauga apa peste ouale asezate intr-o oala, pana cand acestea sunt acoperite total.
Se adauga doua lingurite de otet, cel alb fiind cel mai indicat
Se adauga vopseaua naturala in functie de preferinte. Cu cat vopseaua este mai concentrata, cu atat mai intense vor fi culorile.
Se lasa apa sa fiarba pana da in clocot, se reduce focul si se lasa 15 minute. Se strecoara si se lasa pana se raceste. Peste ouale fierte, se toarna vopseaua naturala pusa deoparte. Se introduc in frigider si se lasa pana ce culoarea este cea dorita.
La final, stralucirea se poate da cu ajutorul unei carpe moi, inmuiate in ulei.
Daca doriti sa realizati oua imprimate cu diverse modele, folositi doua frunze de leustean sau de patrunjel. Acestea se aplica pe ou, care se introduce intr-un ciorap de nylon, dupa care se scufunda in recipientul cu vopsea.