Nu orice relatie ascunde un secret, dar destui oameni se confrunta cu decizii in legatura cu cat sa spuna despre ei, partenerilor lor. Unele informatii confidentiale nu pot sta necunoscute pentru totdeauna – daca iei medicamente zilnic sau daca ai o boala fara simptome vizibile, daca ai un trecut medical cu dependente, boli mentale, operatii, cicatrici, ar trebui sa ramana un secret?

Inainte sa il sochezi pe posibilul tau iubit, repeta-ti discursul cu un prieten apropiat sau cu un terapeut. Prietenul poate sa iti spuna ce ar putea sa sperie mai mult in situatia ta si sa iti dea sfaturi sa spui altfel ce ai de zis. Nu vrei sa iti coplestesti iubitul cu atatea informatii importante, dar trebuie sa ii spui faptele cele mai esentiale. Daca ai probleme cu alcoolul, trebuie sa ii spui asta mai devreme sau mai tarziu, de exemplu. Ca sa nu aiba alte asteptari de la tine.

Fii deschisa si increzatoare. Cum sa exprimi un secret fara sa il spui deodata? Este greu sa nu distrugi atmosfera cu secretul tau medical, dar este un subiect ce trebuie discutat normal. In momentul in care va merge bine ca cuplu, spune-i ca trebuie sa ii explici ceva. Dar nu exagera, fii lipsita de dramatism.

Sa nu purtati conversatia in pat – sau intr-un loc asociat cu intimitatea. Desi de obicei acolo va expuneti secretele relatiei, este bine ca pentru cazul in care ai o boala transmisibila sexual, sa nu astepti pana sunteti goi, in pat. Pentru orice boala, trebuie sa ii explici inainte de a trece la actiune.

Relatiile online. Daca tinzi sa intalnesti potentiali parteneri, online, nu ar trebui sa pui la profil ce boala ai sau ce problema ai. Totusi, daca ti-e teama de respingere sau neintelegeri, poti sa te intalnesti cu persoane care au probleme similare de sanatate.

Nu lua respingerea personal. O persoana buna va asculta si va fi blanda, nu va judeca, dar daca e ceva cu care nu se pot impaca, nu inseamna ca devin persoane rele. Pur si simplu sunt nepotriviti. Si pot fi motive multiple pentru respingere – multe care nu au de-a face cu tine. In plus, persoana care e perfecta pentru tine te va accepta asa cum esti.