Durerile cauzate de tocuri sau de alte lucruri care deranjeaza si starnesc stresul asupra oaselor – lovituri in pietre, rani, alergatul, saritul pe suprafete dure, vanatai, o incaltaminte prost construita sau un exces de greutate.

Osul calcaiului est cel mai mare din cele 26 de oase ale piciorului uman, care are si 33 de incheieturi si o retea din 100 de tendoane, muschi si ligamente.

In general, daca ai vanatai cauzate de pietre, daca ai dureri sub calcai sau alte afectiuni mai grave, inseamna ca ai calcaiul afectat, iar colorarea zonei nu este obligatorie. La loviturile minore, durerea se duce treptat. La cele medii, tesutul se poate inflama si trebuie luate medicamente sau facute exercitii speciale pentru a reduce umflaturile. De asemenea, se recomanda sa porti mici bureti de protectie sub calcai, cateva zile. Daca se formeaza un depozit de calciu in osul calcaiului, la tesutul fascia, trebuie ca un doctor sa te consulte si sa vada ce fel de tratament iti recomanda – odihna, exercitii speciale sau inserturi de burete in pantofi.

Daca ai dureri deasupra calcaiului, la spate, s-ar putea sa ai inflamata zona unde tendonul lui Ahile intra in osul calcaiului. Oamenii ajung sa aiba aceste dureri din cauza alergatului prea mult sau al pantofilor care se freaca de spatele calcaiului. Durerea se poate construi in timp usor, facand pielea sa se ingroase, sa se inroseasca si sa se umfle. Poti sa te nimeresti si cu o umflatura care se simte calda la atingere si moale. Durerea se aprinde cand incepi iar activitatea, dupa ce te odihnesti. De obicei doare prea mult pentru a purta pantofi normali, asa ca s-ar putea sa ai nevoie de doctori. Prima oara acestia iti vor recomanda gheata timp de 10 minute, de cateva ori pe zi, apoi o baie in gheata. Daca durerea persista, s-ar putea sa iti prescrie medicamente precum aspirina sau ibuprofne.

Pentru a te feri de aceste dureri, fa exercitii ale tendonului lui Ahile – ridica-te pe varfuri. Misca degetele ca si cum ai apuca ceva de jos cu ele. Mergi cat mai des pe varfuri, apoi pe calcai, regulat, pentru antrenament.