Daca urmaresti rata divorturilor si al despartirilor, observi ca ea creste. Intre 50 si 70% dintre barbatii casatoriti au inselat sau isi insala nevestele, se arata intr-un studiu american. Iar doua treimi dintre femei nu stiau ca sunt inselate pentru ca nu au recunoscut semnele. Motivele despartirii sunt multe in general, dar inselatul este primul. Dar care sunt motivele pentru care barbatii insala?

Increderea in sine, slaba. Barbatii nu sunt siguri pe loialitatea lor, nici pe ceea ce vor de la viata. Tind sa aiba slaba incredere de sine si o lipsa de incredere in ceilalti. Indiferent cat de buna si de loiala este partenera, o singura femeie nu este de ajuns. Asta este posibil sa vina din lipsa afectiunii in tinerete din partea mamelor, o cauza des intalnita in comportamentul lor. In plus, barbatii intotdeauna incearca sa impresioneze cat mai multe femei, dar asta duce la ranirea celei iubite, in timp ce ei se afunda si mai mult intr-un cerc vicios.

Vor mai mult. Unii barbati sunt nemultumiti de viata lor. Vor din ce in ce mai mult. Cand lucrurile devin monotone, trebuie sa gaseasca ceva care sa-i incite iar. Asta duce la a doua femeie. Acest tip de barbati cred de asemenea ca un numar mare de partenere este un simbol al statusului lor.

Sunt nesatisfacuti. Barbatii angajati in relatii foarte serioase pe termen lung, insala de obicei pentru ca ei cred ca o aventura le-ar rezolva temporar problemele de acasa si evita ranirea cuiva pe termen lung. Situatia aceasta apare cand ei duc lipsa de intelegere, dragoste si grija intre parteneri. Par puternici, dar nu sunt pentru ca doresc afectiune, pe care o cauta in alta persoana.

Teama de angajamente. Este un alt motiv invocat de barbati. Vor un camin sigur unde sa revina la sfarsitul zilei, dar nu le place sa se considere legati sau implicati intr-o relatie serioasa de durata, cu o singura persoana. Le place sa pastreze si alte optiuni pentru a se distra. Dar astfel pierd distractia unei relatii minunate, pentru ca o astfel de relatie aduce armonie si veselie. Aici mai poate interveni si frica inaintarii in varsta si plafonarea, iar aventura cu o femeie tanara este o „cale de scapare”.

Studiile arata ca majoritatea barbatilor insala pentru experientele sexuale si dinamismul vietii. Dar ei insala si pentru a-si recupera tineretea sau pentru a scapa dintr-un mariaj nefericit. Desi ei stiu ca inselatul este gresit indiferent de nevoile lor, ego-ul este mai puternic.