Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase din lume. Au in compoziție o pleiada intreaga de vitamine, minerale si grasimi sanatoase, de pe urma carora poți obține o multime de beneficii.
Nucile sunt fructele unor specii de arbori apartinand familiei Juglandaceae din specia Juglan. Copacul este foios, atinge marimi medii si se crede ca este originar din muntii ce inconjoara Asia Centrala sau Sudul Europei.
Exista peste 30 de varietati de nuci, insa cele mai populare 3, cultivate pentru consum sunt Nucul Englezesc sau Persan – Juglans regia; Nucul Negru – Juglans nigra si Nucul Alb sau butternut- Juglans cinerea. Acestia sunt intalniti in special in tari ca Statetele Unite, Romania, Franta, Turcia sau China. Dupa plantare, copacul are nevoie de aproximativ 4 ani pana la primele roade.
Persoanele care includ zilnic în dieta nucile, alunele sau migdalele au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, de diabet si de cancer, arata un nou studiu.
Nucile contin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine. De aceea ele raman un aliment de baza în cadrul unei diete sanatoase.
Nucile contin vitamine, precum:
– Vitamina A, cunoscuta si sub numele de retinol, este esentiala pentru frumusetea pielii, dar totodata intervine si in sanatatea ochilor, a mucoaselor, vitamina A avand si efecte anticancerigene.
– Vitamine din complexul B: vitamina B2, B6, B12, acid folic;
– Vitamina D vegetala;