Adolescenta este varsta intrebarilor, a indoielilor. Definita din punct de vedere stiintific, atunci putem sa spunem ca adolescenta este o perioada in dezvoltarea organismului uman,care urmeaza pubertatii si precede starea de adult. Este cuprinsa,in general,intre 14 si 18 ani, avand multiple aspecte particulare de la individ la individ.

In cazul baietilor, hormonii sexuali se activeaza in jurul varstei de 12-15 ani si declanseaza dorinta de a vorbi despre sex, de a-l practica si toate astea pentru ca hormonii sexuali cresc adrenalina din organism. In cazul fetelor insa, hormonii sexuali se activeaza intre 14 si 15 ani, astfel ca fetele ajung la maturitatea sexuala mai tarziu decat baietii.

Conform unui studiu realizat de specialisti, cei mai multi adolescenti din Romania isi incep viata sexuala la o varsta frageda. Medicii de specialitate atrag atentia ca putini tineri folosesc prezervative cand au un contact sexual cu o persoana necunoscuta.

Adolescentii care isi incep viata sexuala prea devreme pot suferi mai tarziu de depresii si alte boli asociate. Conform cercetatorului american, Kirk Jones, prima relatie sexuala ar trebui sa se consume in jurul varstei majoratului.

Specialistii spun ca mult cazuri de frigiditate la femei isi au originea in experiente sexuale nereusite din adolescenta si situatia se remediaza de multe ori doar la maturitate, alaturi de un partener experimentat si cu foarte multa rabdare.