In anii `90, dieta Atkins, cu putini carbohidrati a inceput. A inceput trendul in diete care sustine ca poti manca alimente grase precum bacon sau porc si sa si pierzi in greutate, daca iti moderezi consumul de carbohidrati. Acest trend este foarte popular astazi. Care sunt miturile care inconjoara aceste diete? Sunt adevarate?

Mitul numarul 1: putini carbohidrati inseamna zero carbohidrati. Era o idee cum ca pentru ca dieta sa fie de succes, sa renunti de tot la carbohidrati. Adevarul este ca poti sa reduci nivelul de carbohidrati pana la un punct, dar nu trebuie sa renunti de tot la ei. Nivelul depinde. Chiar daca dieta Atkins nu es fara carbohidrati, este slaba in acestia si acest nivel dureaza cam 2 saptamani. Multi dieteticieni au spus ca e nesanatos sa renunti complet la carbohidrati.

Mitul numarul 2: dietele slabe in carbohidrati descurajeaza consumul de fructes i legume. Acest lucru nu putea fi mai departe de adevar. De fapt, in piramida alimentelor slabe in carbohidrati, legumele sunt la baza ei, cele pe care sa le mananci cel mai mult.  Legumele si fructele sunt cei mai potriviti carbohidrati pe care sa ii consumi in aceasta dieta.

Mitul numarul 3: dietele acestea nu includ destule  fibre. Nu e adevarat. multe alimente slabe in carbohidrati sunt bogate in fibre. Cand mananci alimente bogate in fibre, de fapt, nimic macar nu se mai pot pune drept surse de carbohidrati.

Mitul numarul 4: dietele slabe in carbohidrati provoaca boli de inima. studiile stiintificie au arata ca aceste diete nu maresc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, o dieta slaba in carbohidrati poate imbunatati reducerea colesterolului chiar daca nu pierzi in greutate.

Mitul numarul 5: dietele iti afecteaza rinichii. Mitul se bazeaza pe faptul ca atunci cand ai probleme cu rinichii, nu trebuie sa consumi mancare bogata in proteine. Totusi, o dieta slaba in carbohidrati nu trebuie sa fie bogata in proteine.

Mitul numarul 6: dietele acestea te fac sa pierzi calciu. Nu e adevarat. se pare ca proteina iti protejeaza oasele si ajuta in absorbtia calciului.

Mitul numarul 7: Atkins a murit din cauza propriei sale diete. Robert Atkins nu a murit pentru ca si-a urmat propria dieta, el a murit din cauza loviturilor la cap, dupa ce a cazut.