Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.

Sa prepari o cafea buna pare cel mai simplu lucru cu putinta, dar adevarul este ca nu foarte multe persoane reusesc sa faca acest lucru, in parte din cauza grabei si in parte din cauza nepriceperii cu care indeplinesc acest act aproape ritualic si cotidian.

Ingredientele esentialeapa si boabele de cafea.

Indiferent de modul in care este preparata o cafea, există patru pasi invariabili de care trebuie sa se tina seama:

  • macinarea
  • dozarea
  • calitatea apei
  • servirea

Unul dintre pasi cei mai importanti in prepararea unei cafele bune este folosirea proportiei potrivite de cafea si apa. Aceasta propotie difera in functie de reteta folosita.

O ceasca cu cafea contine 98% apa, din aceasta cauza apa folosita la prepararea cafelei trebuie sa fie curata. Pentru a obtine gustul si aroma cafelei apa trebuie incalzita pana aproape de punctul de fierbere , 96°C.

Cafeaua isi pastreaza gustul si savoarea in primele 20 de minute din momentul in care este preparata. De aceea este ideal să fie consumata in acest interval.