Cariile sunt zone afectate permanent în suprafața tare care se dezvolta în deschideri mici sau găuri. Cariile, de asemenea, sunt cauzate de o combinație de factori, inclusiv bacteriile din gura ta, igiena precară, gustări frecvente și băuturile dulci.
Carii sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate din lume. Sunt deosebit de frecvente la copii, adolescenți și adulți în vârstă. Dar oricine care are dinti poate obține carii, inclusiv sugarii.
Dacă cavitățile nu sunt tratate, ele devin și mai mari și afectează straturile profunde ale dinților. Ele pot duce la durere de dinți severe, infecții și pierderea dinților. Vizitele dentare regulate și obiceiurile de folosire a atei dentare previn apariția cariilor.
Există o serie de factori care contribuie la dezvoltarea cariilor , pe care le vom discuta în secțiunile următoare . Dar toate cariile dentare încep cu un mic microb numit Streptococcus mutans . Această bacterie se hrănește cu zahăr și amidon care se acumuleaza în gură . Aceasta, la rândul său, creează un acid care epuizează calciul și erodează smalțul dinților.
Consumul de alimente și băuturi bogate in carbohidrati , în special între mese , va crește riscul de a cariilor dentare.
Cariilor dentare sunt adesea asociate cu alimente și băuturi dulci și lipicioase , cum ar fi băuturi de ciocolată , dulciuri , zahăr și acidulate . Alimente cu amidon , cum ar fi chips-uri , pâine albă , covrigi și biscuiți conțin , de asemenea, un nivel ridicat de carbohidrați.
Igienă orală deficitară. Dacă nu te speli regulat pe dinți , esti la un risc mai mare de carii dentare . Ar trebui să te speli pe dinți de cel puțin doua ori pe zi.
Fumătorii au o șansă mai mare de a dezvolta carii dentare deoarece fumul de tutun interferează cu producția de salivă , care ajută la menținerea suprafeței dinților curați . Studiile au arătat , de asemenea, ca fumatul pasiv poate fi un factor de risc , în special pentru copii.
Uscăciunea gurii. Oamenii care au niveluri mai scazute de salivă din gură sunt la risc mai mare de a dezvolta carii dentare , deoarece saliva ajută la menținerea suprafeței curate a dinților.
O serie de medicamente și tratamente medicale pot reduce cantitatea de salivă din gură . De exemplu :
- antidepresive triciclice
- antihistaminice ( utilizate întratamentul alergiilor )
- unele medicamente antiepileptice
- unele medicamente antipsihotice
- beta-blocante ( folosite pentru a trata o serie de boli de inima )
- radioterapie
Dacă luați un medicament sau primiți tratament cunoscut pentru a provoca gura uscată , ia înghițituri frecvente de apă nearomatizată și asigurați-vă că aveți o rutină igiena orală .