In general, femeile trebuie sa consume 6 lingurite de zahar pe zi, iar barbatii 9, conform unor studii americane. Si nu este vorba despre zaharul din fructe si legume, ci din mancarea procesata, bauturi si zahar pur.

Stim, ni se spune zilnic ce sa mancam si ce nu, ca alfel murim. Dar de fapt, ceea ce trebuie sa stim este cum sa controlam consumul zilnic de aceste lucruri „malefice”: zaharuri, grasimi, carbohidrati etc. Ne trebuie pasi mici si timp. Mai intai trebuie sa stim ca multe produse cu tabele de nutritie arata consumul de zahar, dar nu identifica zaharurile bune si rele. Zaharul, in formele lui de zahar brun, melasa, miere, siropuri si chiar fructoza din siropul de porumb are cam aceeasi structura chimica precum zaharul alb.

In mod normal, suntem atrase de mancarurile dulci. Adica, sunt delicioase, dar apetitul nostru pentru dulce ne poate crea probleme. Incearca sa iti limitezi aportul de alimente si bauturi dulci, pentru a-ti potoli apetitul. Iti trebuie timp, insa.

Cel mai important este sa stii ceea ce mananci. evita mancarea procesata cu zahar adaugat si mergi pe produse cu zahar natural. Chiar daca pare usor, fii atenta la unele tertipuri precum cele de mai jos:

  1. Bautura. La urmatoarea ta masa, fii atenta la ce bei. Caloriile lichide din zahar sunt un motiv serios pentru luatul in greutate. Daca tai de pe lista zilnica de carbogazoase timp de un an, poti sa pierzi 8 kilograme. Cand vine vorba de alcool, sucuri, cocktailuri, sucuri dulci carbogazoase sau alcool cu apa tonica – sa stii ca sunt pline de zahar. Mai bine bea un pahar de vin sau apa minerala.
  2. Pauza de cafea. Te-ai gandit vreodata de ce cafeaua rece de la Starbucks este asa delicioasa? Poate pentru ca iei varianta indulcita. Mai bine cere fara zahar si adauga tu indulcitor, pentru a avea control asupra a ce bei. Cu trucul asta, poti sa reduci 24 de grame de zahar pe zi.
  3. Snack time. Data viitoare cand alegi un iaurt, alege cu intelepciune. Fructele din iaurturi sunt pline de zahar. Mai bine ramai la simplu, daca tii la greutatea ta.
  4. Mancarurile cu fructe. Cateodata, credem ca suntem sanatoase cand mancam orice cu fructe in alimente. Totusi, trebuie sa ne controlam portia zilnica de mancaruri dulci, mai ales cand vine vorba de bauturi si alimente cu concentrat de fructe, care ar trebui sa strige: „contin zahar!” Evita sucurile, gemurile, jeleul sau gustarile cu fructe.