Nu este posibil sa spui „da” la orice lucru. Totusi, sa spui „nu” este necesar. Trebuie sa fii politicoasa si umila cand spui nu. Dar in majoritatea timpului, in loc sa fii politicoasa, ajungi sa spui lucruri prea direct si fara sa te gandesti la sentimentele celorlalti? Inseamna ca trebuie sa inveti sa spui „nu” cu curaj, nu cu tupeu, si fara sa ranesti pe cineva.

Primul lucru este sa asculti persoana de langa tine. Nu trebuie sa fii grabita sa spui „nu”. Nu-l intrerupe si lasa-l sa isi termine povestea. Asa ca nu spune categoric „nu”, fii draguta si spune-i prietenului tau ca in cest timp nu vei putea sa il ajuti. O astfel de negare suna de incredere si directa.

Daca nu intentionezi sa spui un „nu” direct ia o ruta ocolitoare. Ca si cum ai spune ca ti-ar placea sa il ajuti, dar acum esti prea ocupata cu munca ta. Nu trebuie sa explici multe, persoana va pricepe imediat.

Nu te simti obligata sa explici ca nu poti sa il ajuti. Daca persoana insista sa stie motivele, scuza-te si spune ca trebuie sa pleci, lucrurile de explicat nu schimba sentimentele persoanei, odata negate. Asa ca mentine-ti motivele pentru tine.

Daca nu vrei sa iti ajuti prietenul, fii sincera si spune-i direct persoanei, nu incerca sa inventezi scuze precum „ah…scuze, nu am avut timp sa ma gandesc la acest lucru”. Nu fa acest gest. Nu faci nimic rau asa ca de ce sa te retragi? Vorbeste cu persoana si spune-i ca nu poti sa o ajuti. Asta este, nu promite ca ajuti si nu iti respecti promisiunea, este foarte nepoliticos.

Totusi, daca vrei sa iti incerci optiunile inainte sa ajuti un prieten, gandeste-te si vezi daca poti sa il ajuti.  Stim ca sa spui „nu” persoanei dragi de langa tine este un exercitiu dureros. Dar cand nu poti sa ajuti, nu poti ajuta, pur si simplu. Prietenii si rudele tale vor intelege daca esti destul de vocala sa spui „nu”.