Cum petreci cel mai mult timp dintr-o zi? Mancand? Sper ca nu. In trafic? Posibil. De fapt, e dormitul. Petreci intre 6 si 10 ore pe noapte in pat, o treime din viata. Si cand vine vorba de dureri de spate, inseamna ca sunt cele mai importante ore din zi.

Somnul ajuta vindecarea corpului, prin relaxarea totala a muschilor si recuperarea lor. Sunt sute de studii care leaga vindecarea de somn. Hormonul de crestere si melatonina (responsabile de recuperare si imunitatea tesuturilor) se produc in timpul somnului.

Asa ca daca nu dormi destul, fie ca e din cauza durerii, nervilor, a temerilor etc. nu le dai ragaz muschilor sa se relaxeze dupa activitatile din timpul zilei.

Cele mai bune saltele de pat sunt de obicei, cele care te ajuta sa dormi bine si sa te trezesti fara dureri, dar sunt recomandate cele mai ferme. Cea mai buna pozitie apare de obicei prin evitarea durerilor sau a stresului asupra corpului. In general, dormitul pe spate este cea mai stabile pozitie pentru coloana si cea mai putin iritanta pentru muschi, urmata de pozitia pe o parte. Si pernele de tinut in brate merg de minune pentru a detensiona spatele.

Sfaturi: nub ea fluide in ultima ora inainte de somn, ca sa nu faci drumuri la baie, si nici exercitii care ingreuneaza relaxarea. Citeste inainte sa dormi, iti va aduce somnul mai rapid.