Poate nu stam cu solnita in mana, dar sodiul joaca un rol important in a mentine fluidele corpului echilibrate. Este esential pentru muschi si nervi sa functioneze bine. Dar cele mai multe dintre noi consuma prea multa sare. Portia zilnica ar fi de 1 lingurita de sare de masa. Dar cea mai multa cantitate de sare provinte din alimente despre care nici nu credeam.
Sucurile de legume sunt o metoda sanatoasa de a-ti lua portia zilnica de sanatate, dar nu mereu o alegere buna daca iti controlezi cantitatea de sodiu. Un pahar de suc de legume contine 650 mg de sodiu.
Legumele la conserva sunt de obicei, incarcate cu conservantisi sosuri care au extra sodiu. Alege conservele care au eticheta pe care scrie fara sodiu sau spala legumele bine-bine.
Supele sunt bune pe vremea rece, dar ai grija – supele sunt de obicei pline de sodiu. De exemplu, o portie de supa de pui contine 1100 mg de sodiu. Caut versiunile cu continut scazut de sodiu.
Marinatele si unele sosuri sunt bogate in sodiu, inclusiv sosul de soia. Mai bine alege otet si suc de lamaie pentru arome si suc de portocale si ananas pentru marinarea carnurilor.
Sosurile de spaghetti contin mult sodiu – jumatate de cana de sos contine chiar si 600 mg de sare. Cauta cele pe ale caror eticheta nu scrie „sare adaugata”.
Condimentele pot fi inlocuitori pentru sare, dar unele condimente procesate au sare in ele. Alege ierburi sau piperul in forma naturala pentru condimentare.
Alunele. 30 g de alune sarate, prajite (dry roasted), contin 230 mg de sare, asa ca mai bine alege cele oil roasted, care contin 91 mg de sodiu. Sau incearca mai bine alunele nesarate.
Snacksurile, bineinteles, contin cu siguranta sare. Pufuletii cu branza, chipsurile si covrigeii sunt extrem de bogati in sodiu. La fel si toppingurile.