Bauturile dulci, sucurile, sunt adesea carbonatate si consumate reci. Cele mai cunoscute sunt cola, apa aromata, apa minerala, ceaiul rece, ceaiul dulce, limonada.

Efectele sucurilor: exista un continut foarte ridicat de zahar, responsabil de obezitate. Bauturile dulci sunt adesea motivul pentru diabetul de tip 2. Consumul ridicat de astfel de sucuri rezulta in carii dentare si in subnutritie. Prezenta benzoatului de sodiu a fost cercetat ca o posibila cauza a degradarii ADN-ului si a hiperactivitatii. Dioxidul de carbon provoaca pierderi de calciu in oase. In vara lui 2005, cercetarile au aratat o stransa corelare intre cancerul de esofag si consumul de sucuri. Sare din aceste sucuri reduce cantitatea de apa din celule.

Daca sucurile sunt atat de daunatoare sanatatii noastre, de ce le mai bem? Cercetatorii au creat un top de la cele mai bune bauturi la cele mai proaste. Pe primul loc este apa, bineinteles, urmata de laptele degresat si apoi bauturile diet. Urmeaza sucurile de fructe si legume si alcoolul, surprinzator! In josul listei sunt bauturile dulci.