Sanii fetelor incep sa se dezvolte cam de la 10-11 ani si nu inceteaza sa creasca pana in jurul varstei de 20 de eani. Sanii sunt, de fapt, tesut gras si au glande care produc lapte, numite mamare. In timp ce cresti, sfarcurile se inchid la culoare si isi maresc dimensiunile.

Conteaza marimea sanilor? Sanii si sfarcurile vin in diferite forme si masuri si fiecare pereche este unica. Nu exista o marime perfecta si exista pareri pro si contra atat pentru sanii mici, cat si mari. Cat timp sanii tai nu sunt dezvoltati total, interventiile estetice nu sunt deloc recomandate.

Unele fete se sperie cand le apar fire de par in jurul sfarcurilor. Este perfect natural si nu este un motiv de ingrijorare. Daca esti si tu una dintre fetele in situatia asta, poti sa te pensezi. Nu rade sau taia firele de par, pentru ca pot creste in piele si se pot inflama.

De ce sunt sanii mai sensibili inaintede menstruatie? Multe fete acuza dureri si sensibilitate la sani cu cateva zile inainte de menstruatie si in timpul ei. Nu e nimic neobisnuit, ci e normal. Poarta un sutien pentru suport mai bun, mai ales cand faci multa miscare.

De ce ar trebui sa iti verifici sanii ? Este important sa iti verifici sanii de noduli. Desi este foarte rar pentru adolescente sa aiba cancer la sani, nu este o idee rea sa iti examinezi sanii din cand in cand. Ridica bratul deasupra capului si cu cealalta mana palpeaza sanii cu putina presiune. Strange putin de sfarcuri pentru a vedea daca secreta cumva ceva – asta este semn al unei infectii sau probleme cu hormoni. Daca simti ceva anormal, programeaza-te la un ginecolog.

Pentru orice informatii, vorbeste cu medicul tau de familie, cu parintii tai sau cu orice persoana specializata.