Musetelul este o planta straveche care creste usor in clima tarii noastre, florile de musetel avand proprietati de aromaterapie prin uleiul pe care il contin si care este extras si folosit in multe preparate sau uleiuri esentiale: cosmetica, suplimente alimentare, aromaterapia etc.
Florile de muşeţel conþin matricarina şi matricina, un mare numãr de flavonoizi, glucozide şi, nu în ultimul rând, fitosteroli şi acizi graşi. Uleiul volatil obţinut din florile de muşeţel are un conţinut ridicat de camazulenã şi bisabolol.
Pentru a prepara infuzia de musetel, sunt necesare cam doua lingurite de flori de musetel la o ceasca de ceai, iar vasul sa fie acoperit pentru ca uleiurile sa nu se evapore. Pentru tratarea stomacului este recomandat consumul unei cesti in fiecare dimineata inainte de micul dejun pentru o perioada de doua sau trei luni.
Ceaiul de musetel regleaza secretia sucurilor digestive, fiind util pentru cei care acuza dureri de stomac sau arsuri la stomac. avand proprietati antispastice, ceaiul de musetel intervine pe toata musculatura avand efect de relaxare: previne crampele musculare (“carceii”), crampele din litiaza renala (sau microlitiaza), este util la cei cu senzatie de voma etc.
Un alt beneficiu pe care il aduce ceaiul de musetel organismului este faptul ca mentine nivelul glucozei din sange la parametri optimi. Datorita acestei insusiri, poate fi un tratament complementar util pentru bolnavii de diabet, care trebuie insa sa se consulte cu medicul specialist pentru a afla doza de ceai pe care trebuie sa si-o administreze.
Musetelul are proprietati calmante, astfel ca infuzia de musetel bauta seara ne ajuta sa ne relaxam dupa o zi stresanta si sa adormim mai usor. Ceaiul de musetel este un sedativ usor si fara efecte secundare, pe care ar trebui sa-l luam in calcul atunci cand avem insomnii, cand suntem prea obositi sau prea stresati pentru a putea adormi sau pur si simplu cand simtim nevoia sa ne relaxam dupa o zi incarcata.