dieta macrobioticaDieta macrobiotica nu este un simplu plan de nutritie. Este un mod de viata. Daca sunteti atrasi de conceptul de a manca natural, organic si vi se pare interesanta ideea de a implica latura spirituala, atat in viata dumneavoastra, cat si in alegerea alimentelor pe care le consumati, atunci dieta macrobiotica ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra.

Dieta macrobiotica a fost folosita de-al lungul timpului pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Mai mult, aceasta te poate ajuta sa slabesti si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.

Dieta macrobiotica este de fapt un mod de viata in armonie cu natura, cu mediul inconjurator. Se stie ca sanatatea noastra depinde foarte mult de mediul inconjurator. Deita macrobiotica este un regim de hrana sanatos, cu limite si totusi fara, avand la baza o serie de alimente indicate spre consum, insa cantitatea, asocierea acestora si modul de preparare este stabilit de fiecare om in parte, asa cum simte fiecare necesitatile organismului sau.

Dieta trebuie sa aibe urmatoarele componente:

– Boabe: 50-60% din aceasta dieta trebuie sa fie compusa din cereale integrale. Recomandate: orezul brun, mei, orz, secara, ovaz, porumb, grau sau hrisca. Painea trebuie facuta fara drojdie, fiind permisa in cantitati mici.
– Legume: 20-30%. Recomandate: varza verde, broccoli, dovleac, macris, varza chinezeasca, papadie, mustar,ceapa verde, ceapa, napi, morcovi si squash iarna. Castravetii, salata verde, telina, arpagic si mararul sunt de asemenea permise ocazional. Cartofii, rosiile si vinetele nu sunt permise deoarece ele provin din regiuni tropicale si sunt consumate in zone cu clima temperata, se spune ca acestea contribuie la pierderea imunitatii naturale.
– Pestele, fructele, nucile si semintele pot fi consumate ocazional. Fructele cultivate la nivel local si nativ trebuie consumate.
– Impreuna cu cerealele si legumele recomandate, 5-10% din aportul alimentar trebuie sa provina din supe de legume si cerealele enumerate. Alt aport de 5-10% trebuie sa fie luat din fasole fiarta si legume de mare. Desi aceste legume nu sunt locale pentru anumite persoane sunt recomandate datorita continutului ridicat de vitamine si minerale.

Bauturile incluse in dieta macrobiotica sunt apa de izvor, precum si ceiul traditional fara arome sau stimulente. Eliminati consumul de sucuri sau bauturi artificiale, ceaiuri colorate si aromate, cafea si alcool.
Toate grasimie animale, carne (cu exceptia pestelui ocazional), carne de pasare, produse lactate, zaharuri rafinate, zahar simplu, miere, melasa, vanilie si ciocolata sunt interzise in dieta macrobiotica.