Dieta-Montignac

Dieta Montignac este una dintre putinele diete care pe langa pierderea in greutate ne propune un mod de viata sanatos si echilibrat. Aceasta dieta a fost inventata de Michel Montignac (al carui nume il si poarta) si reprezinta o metoda inovatoare de slabit si mentinere a greutatii corporale fara teama reacumularii kilogramelor in plus.

Dieta Montignac se bazeaza pe doua faze: de slabire si de mentinere a greutatii. Desi poate parea complicat, dieta Montignac este usor de invatat si de pus in aplicare. Daca vrei sa urmezi dieta iti recomand sa citesti cartea “Mananc deci slabesc” a lui Michel Montignac.

Fazele dietei Montignac

Faza 1: de slabire

Aceasta etapa difera in functie de numarul kilogramelor pe care fiecare persoana vrea sa le piarda. Astfel, poti opta intre:

  • meniuri cu alimente preponderent proteico-lipidice, pe baza de carne si peste, cu un indice glicemic foarte scazut (sub 35);
  • meniuri cu alimente preponderent glucido-proteice, care contin putine grasimi poli si mononesaturate si din care lipsesc grasimile saturate. Se vor consuma alimente cu indice glicemic sub 50.

Meniul zilnic trebuie sa fie compus din trei mese principale: un mic-dejun consistent, un pranz normal, o cina usoara si doua gustari. Fructele trebuie consumate cu o jumatate de ora inainte de masa. Zaharul si painea alba sunt interzise cu desavarsire in aceasta faza, la fel si fainoasele (cartofi, orez, paste etc.) si alcoolul. In ceea ce priveste cafeaua, se poate opta pentru cea fara cofeina. Nu exista meniuri prestabilite. Alimentele permise pot fi combinate in modul in care fiecare doreste, pastrandu-se recomandarea de a nu asocia, la aceeasi masa, glucide cu lipide sau cu proteine animale. La micul dejun, de exemplu, poti opta pentru:

  • paine integrala cu marmelada fara zahar;
  • cereale integrale;
  • iaurt slab;
  • oua;
  • sunca slaba;
  • branza;
  • cafea decafeinizata;
  • ceai.

Pranzul poate sa contina:

  • peste si carne slaba de toate tipurile;
  • oua;
  • branza;
  • tot felul de legume, in afara de cartofi si sfecla.

Cina este asemanatoare cu pranzul, dar ceva mai usoara. Poti opta intre:

  • supa de legume;
  • orez integral;
  • salata de legume;
  • oua;
  • branza cu 0% grasime.

Daca pranzul a cuprins proteine si grasimi, la cina se vor consuma carbohidrati cu indice sub 50.

Faza a 2-a: de mentinere

In aceasta etapa trebuie sa te concentrezi pe mentinerea greutatii la care ai reusit sa ajungi in prima faza. Ai o mai mare libertate in alegerea alimentelor, dar in continuare trebuie sa fii foarte atenta si sa nu faci excese. Iata cateva reguli care trebuie respectate in aceasta etapa:

  • trebuie sa consumi paine doar la micul-dejun si sa optezi doar pentru cea integrala;
  • consuma in continuare carne slaba si peste;
  • bea doar lapte degresat;
  • nu consuma zahar;
  • evita in continuare consumul de alcool. In aceasta faza este permis consumul de vin, dar cu moderatie;
  • bea 2 litri de apa zilnic;
  • ai mare grija la dulciuri; desi sunt permise in aceasta faza unele tentatii dulci (ca de exemplu, spuma de ciocolata), trebuie sa le consumi cu moderatie. Ideal ar fi sa le inlocuiesti cu fructele.