Ziua Internationala a Femeii se sarbatoreste pe 8 martie, zi foarte importanta pentru femeile din intreaga lume. In diferite regiuni, ideea celebrarii se invarte fie in jurul respectului, al aprecierii si al dragostei, fie in jurul realizarilor economice, politice si sociale.

Ziua Femeii a inceput ca eveniment politic socialist, mai intai in Europa de Est, Rusia. Prima sarbatorire a Zilei Femeii a fost observata in 28 februarie 1909, in America, in urma unei declaratii a Partidului Socialist din America. Ziua Femeii se mentioneaza d in 1911, in timpul industrializarii si expansiunii economice care au dus la proteste ale muncitorilor. In final, in ajunul Primului Razboi Mondial, femeile din Europa au tinut proteste pentru pace pe 8 martie 1913.

In timp, si-a pierdut sensul politic si a devenit o ocazie pentru barbati de a-si exprima dragostea pentru femei intr-o maniera similara Zilei Mamei amestecata cu Valentine`s Day. In alte regiuni, insa, tema drepturilor omului, a luptei femeilor in lume sunt celebrate intr-o nota plina de speranta.

In aceasta zi, barbatii ofera flori si mici cadouri mamelor, sotiilor, iubitelor, fiicelor, colegelor etc. In Romania, Ziua Femeii este considerata si Ziua Mamei, cand copiii dau mamelori si bunicelor mici cadouri si flori. In Pakistan, de exemplu, femeile din sectorul de munca celebreaza ziua de 8 martie pentru a comemora lupta pentru drepturile lor, in ciuda restrictiilor culturale si religioase. In Polonia, se practica demonstratii mari feministe, in orasele principale, iar in Portugalia, in noaptea de 8 martie, grupuri de femei sarbatoresc prin cine si petreceri, numai intre femei.

In unele cazuri izolate, Ziua Internationala a Femeii este vazuta ca un motiv de discriminare a barbatilor, de-a lungul timpului existand multe proteste si conflicte atat din partea barbatilor, cat si a miscarilor feministe.