O sarcina pierduta spontan este cea mai dureroasa si mai deprimanta situatie pentru orice femei care isi dorea sarcina. Avortul spontan inseamna pierderea sarcinii inainte de 24 de saptamani. Din pacate, este foarte comun, afectand 1 la 8 sarcini. Sansa de a pierde prima sarcina este mai mare ca a pierde sarcinile viitoare.

Cauze: din cauza unei probleme in materialul genetic (cromozomi) combinata cu momentul conceperii, a intalnirii dintre ovul si sperma partenerului; dezechilibrul hormonilor sarcinii; probleme cu sistemul imunitar; varsta inaintata; fumatul.

Simptome: de obicei, fetusul, placenta si sangele parasesc corpul prin vagin; crampele si durerea spatelui sau a pelvisului; crampele si sangerarile usoare, moderate sau severe; simptomele sarcinii precum durerea sanilor si greturile, urinatul des, se opresc brusc; oricand ai o sangerare vaginala, contacteaza-ti medicul.

Ce se intampla dupa avortul spontan? Se recomanda odihna timp de cateva zile, reducerea stresului si comunicarea cu o persoana apropiata. Femeia poate acuza dureri de cap si oboseala sau pierderea apetitului. Partenerul trebuie sa fie alaturi de ea.

Pentru a preveni avorturile spontane: evita fumatul si bautura; mentine o dieta echilibrata; pierde greutatea in exces; ia-ti vitaminele si mineralele (calciu, fier, acid folic)! Elimina zaharul si bauturile pe baza de cafeina si bea apa; dormi cat trebuie, evita stresul.