Se stie ca bautura cea mai consumata in randul sucurilor este cola, indiferent de brand. Iar despre apa, ni se spune zilnic sa consumam cel putin 2 litri pe zi. Care sunt diferentele si adevarurile asupra sanatatii noastre?

Apa. La 37% dintre americani, mecanismul setei este foarte slab incat este confundat cu foamea, iar lipsa apei este cauza numarul 1 a oboselii din timpul zilei. Dupa studiile de la Universitatea din Washington, un vas cu apa potoleste foamea a aproape 100% de cazuri aflate la dieta de slabire. Alte studii arata ca 8-10 pahare de apa consumate pe zi calmeaza durerile de spate si de articulatii la aproape 80% dintre persoanele care le au.

O scadere de doar 2% de apa din organism poate duce temporar la pierderea memoriei, dificultate in calculele bazice de matematica si probleme de focalizare a monitorului sau a unei pagini. Daca bei minim 5 pahare de apa pe zi, eviti cu 45% riscul de cancer la colon, 79% riscul de cancer la sani si cu 50% riscul de cancer de vagin.

Cola. Cola are efecte atat de puternice, incat descompune alimente in 48 de ore. Ingredientul activ, acidul fosforic, cu un PH de 2,8, poate dizolva un cui in 4 zile. Este foarte daunator pentru calciul din oase si este unul dintre cei mai cunoscuti vinovati pentru cresterea osteoporozei. Provoaca pierderea de minerale din oase, ducand la slabirea oaselor. In plus, combinatia cu zaharul ingreuneaza absorbtia fierului, cauzand anemie.

Cola mai contine si gaz carbonic, care provoaca „viciu psihologic”, iar cofeina in cantitati mari, provoaca insomnie, tahicardie, dureri de cap si stari de neliniste. Cola mai provoaca si deficienta de vitamina B6, importanta pentru asimilarea proteinelor si pentru un sange sanatos.

Zaharurile nu se digera si se transforma in grasime, provocand obezitate, si dizolva smaltul dintilor. Iar diabetul, desi inainte cunoscut doar la adulti, in timp exista o crestere a cazurilor de diabet in randul adolescentilor cu exces de greutate.