Lentilele de contact sunt un accesoriu pentru ochi care sunt si un ajutor vizual, evitand purtarea ochelarilor. Sunt multe tipuri de lentile de contact si de aceea ar trebui sa consulti un oftalmolog inainte de a iti cumpara o pereche de lentile.

Primul tip de lentile de contact este cel „dur”. Aceste lentile sunt mici si nu permit trecerea aerului intre lentile si ochi. Au fost printre primele generatii de lentile de contact si de aceea au o structura rigida. Aceste lentile au fost inlocuite treptat de altele mai usoare, dar dezavantajul acestora este ca tind sa cada mai ales daca persoana  care le poarta clipeste des.

A doua categorie este cea „usoara”. Sunt facute dintr-un plastic moale care poate retine mai multa apa si de aceea sunt mai confortabile decat primele tipuri de lentile. Sunt si lentile maleabile care protejeaza impotriva razelor UV. In timp ce aceste lentile sunt mai potrivite pentru a fi purtate si mai accesibile, sunt mai fragile decat cele dure si pot cadea mai usor. Unul dintre dezavantajele lentilelor usoare este ca pot absorbi iritanti precum sapunul de pe maini si pot provoca iritatii ochilor.

Lentilele permeabile pe baza de silicon sunt mai durabile decat lentilele usoare si sunt facute din polimeri de silicon, permitand circulatia aerului spre ochi, fata de lentilele dure. Ofera si o viziune mai clara si o forma a ochilor frumoasa.

Totusi, din cauza naturii lor dure, cel care le poarta risca sa dezvolte ulcere corneale, iar folosirea in exces poate duce la dificultati in vedere si forteaza redefinirea formei ochilor. Dar sunt lentile care se dau jos zilnic, lentile din silicon care se pot purta 30 de zile si apoi se arunca sau lentilele bifocale pentru corectarea vederii pentru cei care sufera de presbiopie, lentile colorate pentru neconventional si lentile pentru cei cu astigmatism.