Sa porti lentile de contact nu este chiar atat de simplu si usor. Exista anumite reguli de igiena, de aplicare, de intretinere.

Cum se aplica?

Mai intai, spala-te pe maini si sterge-te bine cu prosopul. Aplica pe buricul degetului aratator una din lentile, apoi lipeste aratatorul de la cealalta mana de exteriorul lentilei. Daca nu sunt lentile zilnice (de unica folosinta), priveste cu atentie san u aiba impuritati sau depuneri. Verifica si daca nu sunt intoarse pe dos, in cazul celor colorate, fata este lucioasa. Sa nu folosesti unghiile pentru ca risti sa le rupi si sa le zgarii.

Ridica pleoapa superioara cu degetul aratator si sustine-o pentru a nu clipi, trage un pic de cea inferioara in jos. Uita-te in sus si aplica lentila pe ochi. Priveste in jos apoi pentru a se aseza lentila. Repeta asta si cu lentila a doua. Nu depasi deloc timpul de purtare a lentilelor!

Reguli pentru make-up

Te machiezi doar DUPA ce ai pus lentilele si INAINTE de a folosi fixativ sau deodorant. Foloseste doar produse cosmetice cu specificatia “hipoalergenic” sau pentru “ochi sensibili”. Alege-le pe cele solubile in apa, decat pe cele uleioase sau cremoase. Cel mai bun mascara este cel care contine apa, nu waterproof. Scoate lentilele inainte de a te demachia, pentru a nu le murdari cu resturi de machiaj.

Problemele de sanatate?

Lentilele de contact nut e protejeaza in fata calculatorului, mai ales daca petreci multe ore. Poarta ochelari mai bine, cand stai in fata monitorului, pentru a evita usturimea, uscarea, iritarea sau inrosirea ochilor si dificultatea focalizarii. Pentru a evita aceste lucruri, mentine distanta de 50 cm fata de monitor; partea superioara a ecranului sa fie mai joasa decat nivelul ochilor; lumina din incapere sa nu fie foarte puternica, dar nici mai slaba decat cea a ecranului; o data la 15 minute, priveste spre un obiect mai indepartat din camera; clipeste des.

Astfel de simptome: ochi uscati, arsura, mancarime, senzatia de nisip in ochi, sensibilitate la lumina, ochi rosii, vedere tulbure, lacrimare in exces – te trimit la medic pentru un control.